17.9.20

08.08 Metskassid Muhu orienteerumisel

 

Kunagi varem olen ma netis selle ürituse peale juba sattunud kuid nüüd sai osa võetud. Eelnev kirjavahetus korraldajaga polnud just väga tulemuslik, väga palju küsimusi mis võiks juhendis ilusti kirjas olla, jäi vastuseta. Kuna aga polnud tegu mingi tõsise võistlusega ja mõningane algteadmine AO-st nagu ka on, siis sai peale lennatud.

 Kohapeal hakkas rohkem infot selguma, näiteks ülikarm kiiruspiirang, eksida võis kuni 10 sekundit aga seda terve 3h võistluse peale kokku ja üle selle oleks disklahv.

 Juba kogenud kohalikud "konkurendid" paljastasid veel olulisi detaile, näiteks ujumine olla tavaliselt üks lisaülesannetest. Varasemalt on võistlused olnud kevadel või sügisel, siis külma vee puhul pidi see oluliselt ekstreemsem olema kui nüüd keset suve. Kasutusele pidi tulema Navicup rakendus, sellega ma polnud varem kokku puutunud, ainult teadsin, et 4x4 võistlustel seda kasutatakse.

Stardis saime siiski ka paberkaardi, Navicupi kasutamine jäi aga selgusetuks. Pidada lihtne ja automaatne kõik seal olema. 
Stardikoht asus Aki kõrtsis mis sisuliselt on Muhu keskpunkt, punktid asusid aga laiali tervel saarel kuid polnud jaotatud ühtlaselt. Kagu suunas tundus punktitihedus olevat suurim ning sinna ka suundusime. Stardi ümbruses oli mitmeid punkte kuid need olid kaardil ülekattega ja polnud aru saada mis kus täpselt asub. 13.00 pidi aga rakenduses kõik avanema. Ei juhtunud midagi.. Igaks uhuks sõitsime teiste järel Liiva pole parklasse kus kõik jooksid infotahvli juurde. Üritasin Navicupist aru saada mida peame tegema aga ei õnnestunud. Lõpuks küsis rakendus, et kas oled Liiva poe juures, no olen jah. Infotahvlil märkasin papitükki numbriga mis pidi siis see "papipunkt" olema, ehk siis terve tiim pidi endast sellega pilti tegema. Kuidagi saime tehtud.
Keerasime veidi tagasi stardi suunas, et ära võtta ka kirik ja seal kõrval olev staadion. Kiriku juures aga äpp ei reageerinud millegile. Helistasin korraldajale ning selgus, et peab minema kirikuaia tahanurka murdunud puu 10m raadiusse ja seal punkt avaneb. Tõesti tekkis küsimus: mis on kiriku katuseharja kõrgus merepinnast. Siiani on seikluslikel autoorienteerumistel sellised küsimused ikka vastuse kuskilt infotahvlilt saanud. Siin vastust ei leidnud. Netist ka ei leidnud. GPS näitas kõrguseks merepinnast 27m ja minu silm hindas katuse kõrguseks ca 20-25m. 50 sai äppi sisestatud, tehtud. 

Kõrval oli kooli staadion, seal pidi läbima takistusraja ja see tuli üles filmida. Siis aga avastasin telefoni ekraanilt mingi punase kolmnurga ja sellele vajutades avanes uuesti kiriku kõrguse küsimus. Oletasin, et saata tuleb ka sellest puust 10m kauguselt ning läksime tagasi, ei midagi ikka punane. Kõne korraldajale avalikustas info, et vastuse saatmiseks ei pea olema üldse läheduseski ja see kolmnurk tähendab lihtsalt vale vastust. Jätsin asja sinnapaika ja võtsin suuna järgmisele punktile, äpile sai ka restart tehtud ning mingil määral hakkas asi paremini tõesti toimima. 

Raagi männi juures tuli papitükki küll veidi aega otsida kuid asi toimis. Järgmine punkt tekitas aga jälle segaduse, asukoht äpis oli nagu üks suvaline telefonipost teeääres kadakate vahel kuid samas see sinine plönn ekraanil ei läinud roheliseks, ehk siis olin liiga kaugel. Ragistasin kadakate vahel teest tükk maad eemale kuni asi roheliseks läks. Nüüd aga ei leidnud kusagilt papitükki. Sisuliselt loobusin ja tagasiteel autosse silmasin papitükki ikka telefoniposti taga, saime pildi tehtud. Nagu ka hiljem mitmes kohas selgus, polnud punktide koordinaadid ja reaalne asukoht just väga seotud omavahel ning leidmine võttis ropult aega. Mäla Ussimätta oli täpselt samasugune punkt, koordinaat mingil metsarajal ja siis pead midagi otsima, mitte kohalikuna otsisin ma muidugi punkti ümbert võsast, lõpuks aga jooksin ca 100m rada pidi edasi ja sain õige asja kätte. 

Kaardil Sulps! nimega punkt oli tegelt topelt, sadama muuli lõpus piisas 10m raadiusse sattumisest aga selle kõrval oli ujumiskoht ning seal sai ka ujumisülesanne täidetud, jälle tõestuseks filmida vaja. Tee sadamasse oli muide mitu kilomeetrit 30 piiranguga ja kohalikud muutusid ikka närviliseks kui pidid meie seljataga ca 27km/h töristama, kes mööda sai see 90 rauda ka pani.

Kuivastus oli ka mitu punkti, äpi kaardil oli üks vette märgitud ning jooksin kaid pidi sellele lähemale, paarkümmend meetrit jäi aga puudu, oleks pidanud teise kai valima. Plönn ei läinud roheliseks, see reageeris ju alles 10m kauguselt koordinaadist. Siiski tegime ettenähtud foto tiimist paatide taustal ära ja saime lõpuks ka punkti arvesse kuigi tegelikult oleks vist ikka pidanud kohapeale minema. Õnneks oli sellega probleeme ka teistel võistkondadel. 

Olime selle jändamisega juba palju aega kaotanud ja nüüd sai selgeks, et meiejaoks piirdubki võistlus Muhu kagunurgaga. Mõned punktid said siiski veel võetud ja samuti mitte valutult, ikka koordinaat kuskil suvalises võssis ja siis avaneb küsimus, et mine mingi kivi juurde ja leia sealt papitükk. Kui pole kohalik, siis pole aimugi kus see kivi on, isegi kui see on 100m raadiuses. Mingi küsimuse vastuseks tuli välja googeldada selle metsatee nimi kus punkt oli ja Muhu laululaval pidi etendama mingit tuntud laulu mida mingil kontserdil seal olla kuuldud. Ei teadnud me midagi sellest kontserdist. Pärast selgus et see igaaastane kontsert ja sobis suvaline Eesti lugu, sest kõik artistid seal aja jooksul käinud. Vot siis. Veel tuli välja googeldada Muhu traditsiooniline magustoit (Muhu Rokk) ning ühe puu all maantee ääres leiduva 2 rehvi ja rooliga autot mängida. Oligi 3h otsas. 

See Navicup ajas küll pea halliks, niipalju oli sellega jama, näiteks poole võistluse peale muutus kaamera kasutamine seal teistsuguseks ja katsu saa tiimist papitükiga selfit teha kui selfikaamerat äpp ei toeta.. 

Õnneks polnud võistlus mõisapeale ja õhkkond oli lõbus. Tulemuste arvestamine võttis veidi aega kuna lisada oli vaja need äpi väliselt pildistatud ja filmitud ülesanded. Meil läks isegi hästi kõik läbitud punktid läksid ka arvesse, isegi selle neetud kiriku katuse sain lõpupoole kirja kui proovisin kõrguseks 45m. Kurvemalt läks näiteks ainukesel jalgratturitest võistkonnal kes äpi kapriiside tõttu palju pilte kaotas. Siiski kõigest sellest seiklusest hoolimata oli väga tore ja omapärane võistlus ning teinekord oleksime juba targemad :-)
Auhindu jagus kõigile
Ning tort oli imemaitsev!
Lõplikud tulemused.

Kommentaare ei ole: