30.11.23

10.08 Norra: ümbersõit


Päeva läbisõit 362km

See päev ei läinud nii nagu plaanitud. Plaan oli minna hommikul praamiga Andoya saarele, praam pidi väljuma 11.00. Olime varakult sadamas kuid kahjuks ka väga paljud teised. Seda pikka järjekorda vaadates oli üsna kindel, et me peale ei mahu, praamid siin ju üsna väiksed. Siiski ootasime kuni praami täitumiseni ja saime kinnituse, et järgmisele saame kindlasti peale kuid järgmine läheb alles 15.00, ehk 4h tundi ootamist veel. Kusjuures oli näha, et peale ei mahtunud ka mitmed matkaautod mida olime õhtul näinud mööda sõitmas, seega isegi järjekorda ööbima jäämine poleks meid päästnud.  Andoya saarel olid ees aga kellaajaliselt avatud vaatamisväärsused ja kui me oleks sinna jõudnud umbes 5 õhtul, siis oleks need kinni pandud. Nüüd oli valida kahe võrdselt halva variandi vahel: 
1. minna järgmise praamiga, ööbida ja vaadata plaanitud kohti päev hiljem või 
2. teha pikk sõidupäev ja Andoya vahele jätta ning jõuda õhtuks ikka sinna kuhu oli algselt plaan jõuda. Sai valitud variant 2 sest nii säilis võimalus ikka graafikus püsida ülejäänud reisi osas. 



Kui Eestis on sõjamonumendid nüüdseks ära koristatud, siis siin ikka alles, need ju ei ülista ka venelaste võitu.


Lambad on siin pühad lehmad, peab valmis olema, et nad lihtsalt kuskil teepeal tolgendavad või puhkavad. 
Mõnes kohas tee läbib lammaste aedikut ja seal on mingid ilmselt elektriga plekiribad maas kust nad ilmselt väga üle minna ei taha.
Raften kämping Tengelfjordi kaldal oli ilma teenindava personalita, fuajees automaat kus valid nupuga kas oled telgiga või autoga ja maksad kontaktivaba kaardimaksega. Muud võimalust polnud. Pesemisvõimalus ja peldik olid olemas kuid kööki mitte, suurem osa majast oli suletud. Ilmselt varasemalt oli see suurejoonelisem koht olnud aga praegu selline minimalistlik, vabu kohti oli aga vähe. 
Tengelfjord on ilmselt päris sügav, sest seal sõitsid suured laevad, pildile jäi üks kalaveolaev, öösel sõitis ka üks suur piirivalvelaev aga see oli nii hall hallil taustal, et pildistada polnud mõtet. Sealtkaudu pidid sõitma ka terve Norra ranniku pikkuses liikuvad Hurtigruteni laevad, võib olla ka Polarlys millega mitukümmend aastat tagasi rattamatkal olles sõitsime.

Vaade kämpingule mäenõlvalt

Kommentaare ei ole: