29.11.23

09.08 Norra - Tromso, Senja

3. päev, 340km.
Selliseid plakateid jäi iga päev ette mitmeid, googeldades selgus, et see on küsimus kas ületad kiirust.. 
Tromso on üks suuremaid linnu Põhja Norras, 350km polaarjoonest ülevalpool ja seal asub maailma põhjapoolseim ülikool.
Linnale avaneb ideaalne vaade mäeotsast kus on vaateplatvorm
Mäeotsa saab kas köisraudteega, sherpatrepist või mööda matkaradu.
Mina valisin 1203 astmega trepi. Siiski ei alanud trepp päris linnast vaid veidi tuli kõrgemale matkata läbi metsa. Alla tulin siiski köisraudteega.
Mäeotsas oli selline kuumaastik
Osa linnast asub saarel mis on ka mägine ja seetõttu on liiklus tunnelites, omapärane on aga see, et tunnelites on ka ringteed, mõnes lausa 5 tee ristmik. GPS ei oska maa-all muidugi midagi juhatada, seega vaatasin eelnevalt ära teekonna ja jätsin meelde mitmendalt ringilt milline mahapööre teha. Hea vihje selleks oli just enne reisi telekas jooksma hakanud reisisari "Žiguliga maailma tippu" kus nendest ringidest juttu oli.
Polaria akvaariumis sai vaadatud hülgeid ja muid kalu. Võimalus oli käia akvaariumi all tunnelis. Kinosaalis näidati 15 minutist filmi Teravmägedest.


Järgmine sihtkoht oli Senja saar kuhu tuli minna praamiga. Sadamas oli pikk järjekord ning sain rahulikult ringi vaadata, suurelt sildilt selgus, et 2 päeva tagasi on saarel peamine turismitee kuuks ajaks suletud ning ümbersõit on väga pikk ümber terve saare. 
Praamile mahtusime viimase autona. Piletiostmine käis nii, et tööline tuli oma mobiiliga auto juurde, tegi numbrist pildi ja siis nägin ekraanil summat ja pidin pangakaardi tema mobiili vastu panema, oligi makstud. Alternatiiv oleks olnud mingi äpi kaudu seda teha aga kui igapäevaselt seda ei vaja, siis saab ka nii, sularahas piletit ei saa.
Praam polnud just eriti uus, üllatav oli neid tahavaatepeegleid laeval näha.
Et natukegi kokku hoida, keerasin ühele otseteele läbi alumise saareosa ja see osutus ikka päris masendavaks, ei uskunud, et nii katkine võib üks tee Norras olla, vaesed inimesed kes seal ääres elavad.

Teele jäi Senja trollipark kus oli asunud ka maailma suurim troll, mis kahjuks 2019 maha põles ja nüüd on ka park suletud, trollid on siiski alles ja saab ringi jalutada. Seal ka suur parkla kus kämperitega ööbida võimalik.
Selle õhtu pildid tulid kuidagi eriti kuldsed :-)





Kommentaare ei ole: