1.10.23

19.05 Rattaretk Kuidas elad, Narva? 1. päev


Päeva läbisõit tuli 52km. Teekond Geoape kaardil. Kõik retke PILDID.

Kogunemine ja parkimine oli Kukruse polaarmõisa juures. 

Siinkohal ei saa ma jätta viskamast seda tõrvatilka korraldajate meepotti ja mitte meenutamast seda idiootset 15€ parkimistasu. Esiteks see on absurdselt kõrge, teiseks on juba korduvalt olnud parkimine niitmata ja ettevalmistamata „heinamaal“ ja kolmandaks selle küsimisega tekitavad nad metsiku ummiku hommikul. Ei mäleta kaua mina seal ummikus seisin aga ummik algas juba teiselpool suurt maanteed ja mis eriti hull, siis Tallinna poolt tulejad seisid aeglustusrajal ja see oli juba reaalne oht. Seega mitte mingit õigustust sellise raha korjamiseks ei olnud.

Esimene suurem vaatamiskoht oli Kose tuhamägi

Lendorav on selle aasta loom ja elab ka sobivalt siin maakonnas, seega kuulasime mida zooloog Uudo Timm nendest punnsilmadest rääkida teadis. Kahjuks näha neid ei saanud, ainult pabulaid näitas.

Viivikonna on ikka üks pommiauk, nagu sõda oleks üle käinud, pooled majad varemetes.

Vaivara viadukt on üks omapärane lugu Eesti transpordiajaloos, seda muide retke raames üldse ei tutvustatud kuigi oleks väärt olnud. Lühidalt siis 1960 valmis viadukt, 1985 istus üks vedurijuht purjus peaga raudteekraana „rooli“ ja tulemus on praegugi näha. Miks sinna viadukti vaja oli, nimelt see sisuliselt ainuke tee suurte tööstuste (ka lõhkeainetööstus) juurde, ringiga läheks ca 40km.

Skulptuur raja ääres

Mingi rongiliiklus ikka raudteedel toimub

Sinimäe memoriaali juures rääkis sellest lahingust Küllo Arjakas. Nagu näha, lahingud lõppenud pole ja hiljuti on jälle seal vandaalitsetud, viimati juhtus nii 2007 pronksiöö ajal.

Laagripaik oli seekord liikumatu ehk mõlemal õhtul sama. 

Kahjuks sama ettevalmistamata nagu parkimine. Mingi vaarikavõsa oli küll madalamaks niidetud kuid ilmselgelt ei soovinud see telkide püstitamiseks, kindlasti oleks vähegi vaeva nähes siledama pinna leidnud. Metsikult kitsas oli ka, telgid tuli väga lähestikku panna. Mina magasin seekord pea mäeotsas ja jalad augus. Koolimajas oli 2€ eest võimalik pesemas käia, esimesel õhtul see mul ka õnnestus. Siis vaatasin üle muuseumi 

ja ootasin pikas järjekorras, et torni saada. See lõpuks õnnestus täpselt päikseloojangu ajal. 

Samal ajal esines retkelistele loominguline kollektiiv Terminaator.


Kommentaare ei ole: