1.8.17

02.07 Rännukaar 76 Otepää

Rännukaar oli eelmise sajandi 70datel toimunud temaatiline matkade sari. Kergelt punane teema aga matka ei riku ja seega väärib meenutamist. Oli mingi osadeks jaotatud trass ja iga grupp läbis oma osa ning andis teate üle. 76. aastal oli minu isa Otepäält Räpinasse kulgenud jalgsimatkagrupi juht ja matkapäeviku alusel otsustasin seda teekonda korrata, küll mitte jalgsi vaid rattaga. Esiteks sai läbitud Otepää ümbruse kohad, küll mitte täpselt esialgses järjestuses ja täpselt sama rada pidi sest puudub tollane kaart ja päevik on kirjeldav ning ka sealt pole täpne teekond ja järjekord tuvastatav. Nagu päevikust võib lugeda oligi tollal väga suur probleem kaartidega, mingi teekond on küll kantud Eesti turismikaardile, kuid see on pigem karikatuurne, mis kaarti nad tegelikult kasutasid, pole teada, küll aga see, et tohutult ebatäpne see neil oli. Sellegipoolest on päevikus väga põhjalik kirjeldus läbitavate kohtade ajaloost ning külastatud mälestusmärkidest mis jagatud: sõjalis- revolutsioonilised, ajaloolised ja arheoloogilised, kultuuriloolised. Enamus oli alles ka nüüd 41a hiljem. Kõik PILDID  TEEKOND
Otepää ümbrusse jäävate punktide läbimiseks läks mul 19km.
Pühajärve sõja mälestuskivi Pühajärve sõjatamme lähedal
 Gustav Wulff-Õis majamuuseum Nüpli järve ääres
 Väike-Munamägi
 Otepää 850. sünnipäeva mälestuskivi linnamäel. Keskaegse kalmistu kiviristi linnamäe nõlva all mul aga leida ei õnnestunud kuigi maa-ameti kaardil see isegi olemas. Ilmselt ulatus hein lihtsalt kõrgemale.
 II MS langenute vennashaud endise TPedI baasi juures Kaarna järve lähedal
 Jakob Pärna mälestustahvel endisel Otepää kihelkonnakooli hoonel TPedI baasi territooriumil. Seal tuli minu vastu huvi tundma ka valvur, selgus, et baas seisab juba aastaid tühjalt ja valgust tunneli lõpus ei paista. Omanikud ja keskkonnaamet ei saavat kuidagi ühisele meelele tuleviku osas. Ühes baasi saalis kunagi olnud suusamuuseum aga olla minema viidud, vist osaliselt Tartusse spordimuuseumi.
 Mälestustahvel Jakob Hurdale on aga alles pastoraadi hoonel, mis päevikus küll lisaga "endine", vahepeal oli seal majas Otepää sovhoos ning hiljem Pühajärve vallavalitsus, nüüd aga jälle pastoraat. Lisaks on vahepeal Hurdale püstitatud ka ausammas sinna samasse.
 II MS langenute vennashaud endise kino, praeguse Comeback ööklubi kõrval. Keskaegse kalmistu silti mis isegi minu lapsepõlvemälestuste järgi asus kinost vasakul, enam polnud. Seal oli varem ka üks tühi kelder ning hiljem pikalt pooleliolev vundament kuid nüüd ainult muruplats.
 Mälestuskivi ja tahvel vanal koolihoonel. Kõrvalasuva keskkooli ees aga polnud enam mälestuskivi "okupatsiooni ajal mõrvatud Otepää Keskkooli õpetajatele ja õpilastele". Ma nagu isegi mäletaks seda kivi seal, lisaks oli mingi rohelise puust kaanega kandiline betoonist tunneli sissepääs mida samuti enam pole. See tunnel jäi lapsepõlves mõistatuseks sest puudus redel sisseronimiseks.
Kadunud oli ka mälestustahvel "komsomoli staabile" linna täitevkomitee hoonelt. Seal asus varem ka miilits ning hiljem politsei.
Seekord jäi läbi käimata surnuaed kus ka mõned huviväärsed kohad mida nad külastasid. Kas ülejäänud matk Räpinani tuleb rattaga või ajapuudusel autoga, selgub aga hiljem.

Kommentaare ei ole: