12.7.22

30.04 Lend Frankfurt-Madeira


 Videokokkuvõte Lufthansa lennust Frankfurtist Madeirale, maandumine oli veidi potsatamise moodi aga siiski mitte midagi ohtlikku. GPSiga salvestatud teekond jäi poolikuks kuna selgus, et  Garmin Dakota 20 on natuke liiga vana lennuki kiirustega toimetulekuks. Lennukiks oli Airbus A321neo tähisega D-AIED. Pildid pärit Lufthansa webist:


Erinevalt Tallinna lennukist olid selles istmete küljes ka USB pesad millel isegi tulukesed põlesid kuid telefoni laadimine sealt ei õnnestunud. Tallinnast Frankfurti lendas veidi väiksem lennuk, vist A320, kuna pealeminek oli läbi lõõtsa ja Frankfurtis väljumine joostes läbi vihmasaju bussi, siis tähist näha ei õnnestunud. Kuna ma polnud 30a lennanud, siis ei osanud oodata, et kõik lendamisega seotu nii alla on käinud. Algas pika ootamisega varahommikul Tallinna lennujaama check-in järjekorras, sellele järgnes veel pikem järjekord turvakontrollis kus koroonatingimustes oli küll enamuses maskidega aga siiski tohutu hulk rahvast surutud üksteise vastu umbses ruumis. Kuna mul tervis polnud kõige parem hetkel, siis tekkis korraks oht teadvus kaotada, igatahes õhupuudusest hakkas tasakaal kaduma ja pea ringi käima. Järgmine šokk tabas turvaväravat läbides kui turvamutt mulle vastu rindu lõi kahe käega ja käratas, et püksirihm tuleb ära võtta ja peale T-särgi ei tohi midagi seljas olla... osad pidid ka saapad ära võtma, sellest pääsesin. Samal ajal oleks lennuk pidanud juba väljuma aga see venis üle poole tunni hilisemaks, mingit seletust ei jagatud, alles õhku tõustes lennuki personal vabandas, et viibimine oli piletisüsteemi rikke tõttu. Samuti oli mitmel inimesel probleem peale saamisega aga täpsemaid asjaolusid ma ei tea, tihe helistamine ja googeldamine käis. Üks vanem naine tuligi peale lõpuks vahetult enne uste sulgemist kuigi ta oli järjekorras kaugelt enne mind. Pardalemineku järjekorras ma ka ei teadnud, et mida need grupid tähendavad. Ma polnud muidugi ainuke ja ega keegi midagi ei seletanud ka, lihtsalt üsna ebaviisakalt käsutati minema kui vales kohas juhtusid olema. 
Eestis hakkas maskikohustus juba kaduma aga lennukis oli see rangelt nõutav ja sama jätkus Frankfurtis ja ka Madeiral igalpool siseruumides. Mingeid mugavusi ei pakkunud kumbki lend, istmevahed olid olid kitsad ja seljatuge ei saanud väga alla lasta, seega hoolimata magamata ööst ei õnnestunud ka lennu ajal seda tagasi teha. Söögiks pakuti imepisike šokolaad mis tuli kohe ära süüa sest muidu sulas üles, joogiks 0,3 L pudel Taanis toodetud joogivett, kõik muu oli tasuline, näiteks tops teed 3€. Frankfurti lennujaamas maksid soojad võileivad 7-12€, ikka päris kullaauk neile ärimeestele, alternatiiv ju puudub ja ise kaasa miskit ka nagu ei tohi võtta. Frankfurtis on komme, et lennuki väljumiseks kuulutatakse ekraanidel välja mingi suvaline värav ja siis pead ise iga natukese aja tagant käima ekraane kontrollimas, sest naljapärast seda väravat seal muudetakse enne väljumist nii 1-2 korda, ilmselt loodetakse, et ehk saab lennuki kergemaks, sest keegi ikka magab maha või eksib ära. Rahvamass on ka meeletu, paras paabel koos. Ime, et sealt koroonat külge ei saanud, vähemalt hoiti minust kui pidalitõbisest eemale, sest mul oli korralik nohu :-) Õnneks korduvad testid enne minekut olid negatiivsed igas suhtes, seega tegu oli puhta külmetusega.


Prantsusmaa
Portugali rannik

Madeira lennujaama maandumisrada on osaliselt vaiadele ehitatud sest muidu kippus lühikeseks jääma ja siin juhtus ka üks suurem katastroof.




Kommentaare ei ole: