15.7.22

01.05 Madeira lääneosa

Kõik selle päeva pildid on SIIN. Teekond kaardil SIIN.

Hotell asus pealinnas Funchalis ja bussiekskursioon viis kõigepealt lähedalasuvasse Camara de Lobosesse, mis on kaluriküla. Meie mõistes siiski pigem linn ja sealsed värvikirevad paadid ei meenutanud ka meil kasutatavaid tavalisi paate. 

Kui eelmisel päeval saabudes sai juba palme nähtud, siis nüüd jäid ette aina järgmised eksootilised taimed, agaav kasvas näiteks igalpool nagu meil võilill. Pildil olev taim pole ilmselt agaav aga väga palju vahet ka pole.
Teise asjana sai kohe selgeks, et mõiste "sile maa" on siin võõras, isegi jalgpallistaadioni tegemine saarele oli tohutu projekt olnud, rääkimata siis lennuväljast. Kogu elu toimub mäenõlvadel ja teed ühest külast teise viisid läbi tunnelite, neid oli üle 150. Tuletame nüüd meelde, et Madeira saar on väiksem kui Hiiumaa!
Cabo Girao kaljuservale rajatud vaateplatvormilt avanes vaade rannikule ja läbi jalgeall oleva klaaspõranda ka 580m allpool olevale rannale.
Ribeira Brava linnakeses oli üsna väikse jõekese jaoks tehtud tohutu betoonist jõesäng aga seegi olla mõned aastad tagasi kitsaks jäänud mägedest tulnud mudavoolule ja majadki olid minema voolanud.

Näide sealsest politseiautost, Octavia nagu kodumaalgi. Oli muidugi ka muid masinaid, lennujaamas nägin Land Rover Defender 90 (nagu lätlased omalajal kasutasid) ja jäi silma ka üks üsna vana Mitsubishi Lancer.
Paul da Serra platoo asub 1400m kõrgusel ja lehmadelgi oli seal hea vaade. Sealkandis sajab vahest isegi lund kuid kaua see maas ei püsi.
Porto Moniz on linn põhjarannikul
Tardunud laava on siin eriti selgelt näha
Ookeanivees ujumiseks on tehtud spetsiaalsed basseinid laavarahnude vahele
Seixali lähedal on koht kus 2008 aastal varises ookeani osa kaljust ja hävis ka seal olnud kitsas maantee. Õnneks on olemas tunnel mis viib sellest kohast mööda ja seda kohta enam ei taastatud.
Erinevaid 4x4 safareid korraldavaid firmasid on palju ja enim tundub selleks sobima LR Defender 110
Aga leidub ka muid automarke

Madeira on riigi poolest Portugal ja üks Portugali kaubamärke on kork. Kuigi saarel seda ei kasvatata ja korgist tooteid ei tehta, siis suveniiripoodides on palju erinevat korgist kraami, isegi selliseid jalanõusid

Õhtusel jalutuskäigul linnas jäi silma palju huvitavaid maju

Väga levinud on kahhelkividest pildid aga ka erinevad sildid
Telefoniputkad on ka saarel veel olemas kuigi mitte väga levinud
Funchali kesklinnas on levinud sellised kivikestest mustrilised teed, tumedad kivid olla vulkaanilist päritolu ja kohalikud, heledad aga mandrilt sisse toodud. Siin on näha ka rattatee, neid oli ka ainult Funchalis sest enamasti on teed nii järsud, et rattaga polegi seal miskit teha. Rattureid oli ka ainult üksikuid, küll oli huvitav see, et tervisejooksjad just rattateed kasutasid ja jalakäijate vahel ei laveerinud. Nagu Tallinnas, nii oli ka siin rattatee punaseks värvitud aga siin püsib see värv ilmselgelt kauem peal.
Õhtune vaade linnale kui taustal paistab tuledes mäekülg.
Puud (plataanid?) pole enam omale ettenähtud piiridesse ära mahtunud

Kommentaare ei ole: