4.1.22

15.08 Süstaga Põltsamaa jõel

 

Varasemalt olen ma kummipaadiga läbinud kahes osas lõigu Külmojalt Rõikani, nüüd siis pikem lõik kuni Emajõeni. Tegelikult hõlmas seekordne osa lausa 3 jõge: Põltsamaa, Pede ja Emajõgi. Algne plaan oli ehk isegi välja jõuda Jõesuusse Võrtsjärve ääres aga see vastuvoolu Emajõe lõik osutus ka väga vastu tuult olevaks ja jäi seekord tegemata. Kokku 18km ja veidi üle 3,5 tunni.  TEEKOND  PILDID  

Rõikal asuvad suured tsaariaegsed peeglivabriku hooned, veski ja tamm on hävinud. Olenevalt veetasemest võib kaldani jõudmine olla väga mudane, seekord oli veetase kõrgem ja sai üsna kergelt süsta sisse lasta. Rõikast allavoolu enam kärestikke pole, aegajalt tuleb ainult langenud puude vahel laveerida. 

Umbes 100a tagasi toimus Tartust väikse aurulaevaga isegi regulaarliiklus siia Laashooneni, varem ka edasi Rõikani. Laashoone on kohanimi, tunneb ära silla järgi, ainuke sild siinkandis üldse.
Edasi hakkas nägema ka asustust, üksikud talud. Muidu oli ikka mets kas vasakul või mõlemal pool. Ühel hetkel märkasin ees ühel oksal midagi sinist, hetk hiljem lendas juba 2 sinist minu ees piki jõge. Seni olin jäälindu näinud ainult Ahjal ja sealgi mitte 2 korraga.
Veidi enne Põltsamaa jõe suubumist Pedja jõkke (sealt edasi kannab jõgi Pede jõe nime) on kaldal üks väike maja. Kes teab, see julgeb seal peatuse teha ja sisse astuda. Tegemist on ca 70a tagasi palgiparvetajatele ehitatud majaga mis üllatavalt heas seisukorras ja nüüd matkajate puhkekohana toimib. Teoreetiline ligipääs on ka läbi metsade kaldalt kuid ühtegi teede ega rada sinna ei vii, ainult jõgi. 
Seest on majake korras, laual leiduvat (ja väga põnevat) logiraamatut lehitsedes selgub, et vahepeal on ikka ka ahjualuseid sinna sattunud ja teised matkajad on pidanud nende järelt koristama või remontigi tegema. Hetkel oli seal aga kord majas
Lauapeal kanistrid puhta veega
Köögis pliit kasutusvalmis ja toas ka korras ahi. Väga lahe koht.
Juba Pede jõel tuli üllatavalt üks süstasõitja mulle vastuvoolu vastu
Mingil hetkel jõudis kohale korralik padukas, jahe oli see kuidas piisad jõepinnalt üles tagasi põrkusid
Pisikese elektrimootori surinal kulges üks kaater kalameestega vastu
Järgmine peatus oli RMK Rasti lõkkekohas, seal just maja polnud aga varjualused küll ning jälle olid eelnevad rändajad sinna piisava tagavara kõigest vajalikust jätnud

Varsti pidi kaldal olema ka Naela puhkekoht, kuid selle ma magasin maha, lihtsal ei märganud vihmasajus. Emajõele jõudes keerasin Võrtsu suunas vastuvoolu ja lõpetasin selle matka vähem kui kilomeetri pärast ainukeses kohas kuhu siin autoga ligi pääseb. Veidi hiljem kihutas jõgepidi 2 kaatrit ja kui ma oleks sel ajal veepeal olnud, siis oleks võinud isegi ohtlik olla.

Kommentaare ei ole: