22.9.19

25.07 Suveseiklus 1. päev

2 kuud hiljem on lihtne asju kirja panna, suurem osa on meelest läinud :-( Laagripaik oli maakonna keskel ning esimene päev jäi loode suunda. Legendid olime saanud juba eelmine õhtu ning lahendamine kestis poole ööni ja jätkus hommikul. Hommikusöögi probleemi lahendamisse pani oma panuse Allveelaevnik Raul, nimelt oli tal üle paras ports keedetud kartuleid mis nüüd kiiresti kartulisalatiks muutusid.
Nii head salatit pole ammu saanud. Tänud Raulile! Tegelikult tuleb teda lisaks tänada juba traditsiooniks saava koostöö eest Suveseiklustel, see andis meile võimaluse minna rajale teades pea kõiki asukohti.
Kui ma ei eksi, siis lisaküsimus 146 oli punker metsas. Punkri juures tuli pähkli vihje, et see jääb läände. Esimese hooga sai läbi nõgeste ja ohakate trügitud metsasihti pidi läänepoole aga kui igasugused eelnevad jäljed lõppesid, siis loobusime. Ainuke kasu sinna sattumisest oli vaarikates, sel suvel rohkem ma vaarikaid ei saanudki, seal oli neid aga tohutult.
Kaevandusmuuseum, olin sinna sattunud ühe offroadi võistluse käigus, kuid siis polnud aega süveneda, nüüd sama jama.

 Pika otsimise peale saime omad vastused kätte. Kaevanduse metsastamise kivi kohta aga ei teadnud sealsed töötajad midagi kosta, pakuti kuhugi Aidu-Liiva kanti kui üldse. Aidu Sipelgamägi oli samuti tuttav offroadi sõitudest, nüüd avanes sealt vaade Sõnajalgade "ventilaatoritele". 
Mingil kaardil oli miskit mälestuskivile viitavat märgitud sõudekanali äärde ning keerasime otsa sinnapoole. Kui Aidu karjääri läbiv asfalttee oli suurte aukudega, siis see killustikutee mis kilomeetrite pikkuselt kolmemõõtmeliselt lõunapoole kulges, oli veel hullem. Madalama autoga võis sinna juppe maha jätta, tegelikult tagasiteel sama teedpidi sain ka mina ühest kaugtule kattest lahti mis ilmselt raputamisega maha oli kukkunud. Midagi Suveseikluseks vajalikku me siiski sealt ei leidnud, kuid siiski avastasime cämp "Mäu" 
ja matkateel oleva parve millega sai ka teisel kaldal käidud. 
See koht on nii metsikult ilus, et kui auto vähegi kannatab, siis soovitan kõigil seal ära käia. Olime juba varem üritanud otsitava kivi kohta küsida Tiitsult kui selle päeva rajameistrilt, kuid kord polnud temal levi, siis aga meil. Nüüd saime ta kätte ja selgus, et otsitav kivi oli lausa kaevandusmuuseumi aiataga. 
Säh sulle spetsialiste seal muuseumis, vesi peale neile. 
Ida-Virumaa kõrgeima tipuga oli ka paras jändamine, kuidagi ei tahtnud õige lähenemiskoht end välja näidata, lõpuks oli kogunenud suurem seltskond ja massiga rünnates andis ka see tipp alla.
Samuti tuli ronida Kiviõli tuhamäe otsa, seal oli käidud varem nii 2005 Suveseikluse kui ühe Xdreami raames, madalamaks polnud mägi aga muutunud ja higiseks ning hinge kinni võttis ikka vanamoodi.
101 ehk Purtse tulivee keskus, eriti selle vaatetorn oli tore avastus, polnud seal varem käinud,
samas kui sealkandis olev kurjuse ohvrite leinapark ning Purtse mõis olid tuttavad varasemast ajast, näiteks Hulkuri AO sarjast.
131, Varja rändrahn, kivi mis oli leitav Moldova küla järgi tuli ka tuttav ette eelmisest sealkandi suveseiklusest, nimelt on üks väheseid tookordseid pilte Metskasside "võistlusautost" tehtud just seal.
Esimese päevaga saime õhtale isegi enne südaööd, sellist asja polnud ammu juhtunud. Siiski platsi me puhtaks ei teinud, paar fotopunkti jäid leidmata. Päeva läbisõiduks kujunes 296km.
Kõik ülejäänud selle päeva pildid on SIIN. Ja kogu Suveseikluse teekond auto GPS järgi on SIIN.

Kommentaare ei ole: