18.12.23

14.08 Rootsi: Hõbedamuuseum

 Päeva läbisõit 531km


Peale ööd Fauske kämpingus sai hakatud aina kõrgemale mägedesse tõusma, piiripunkt Rootsiga oligi vist selle reisi kõrgeim koht - üle 700m üle mere. Seal üleval oli ka palju laugem maastik





Keset põhja-Rootsit asub Arjeplogi linn, seal aga nimepoolest Hõbedamuuseum. See olla tõesti maailma suurim saami hõbeda kollektsioon aga üldiselt kajastab muuseum nii saamide kui siinkandi kaevurite ajalugu.
Pildidil on külmkapp, täpsemalt jääkapp
Saamid olla ajalooliselt kogu oma varanduse investeerinud hõbedasse aga on ka palju kuldehteid

Selliseid kraesid kandsid pidulikel juhtud saami naised


Muuseumis oli ka ajutise näitusena väljapanek auto- ja rehvitestimise 50. aastapäeva tähistamiseks. Nimelt on siinkandis palju järvi ja talvel need jääs ning mõned autotootjad avastasid, et see hea koht kuhu testima tulla. Näiteks ABS pidurite arendamine Boschi poolt toimus siin. Hiljem rajati juba testikeskused ja linna ka hotellid aina rohkematele inseneridele. 
Praeguseks on see piirkond suurim arktikas testimise koht. Ise märkasin Pirelli, Yokohama ja veel mõnd testikeskust kuhu maanteelt viidad suunasid. Keskused ise on rangelt valvatud ja piiratud kuid autod sõidavad ka avalikus liikluses aga maskeeritult. Nägin ka vastutulemas mitut lapilist masinat mida tuvastada polnud võimalik. Võimsate objektiividega fotograafid on samuti siinsete hotellide püsikunded, neilegi oli näitusel eraldi stend pühendatud.
Oli ka üks väiksem näitus vildist peadest, laual olid ka nimed kirjas ning mõni oli ka rahvusvahelise kuulsusega tegelane.
Mälumängus sai kunagi kuuldud küsimust et kuidas mõõdetakse põhjapõdrarakendiga läbitud vahemaad? Üks ühik on umbes 7,5km. Sellel isendil ongi just see vahemaa täitunud ;-)
Suhteliselt tavaline pilt Rootsi liikluses - on auto aga pole numbrit, lihtsalt aeglase sõiduki tähis. Need on traktorautod millega sõidavad noored või need kellel lube pole, tegu siis meie mopeedautode analoogiga. Mopeedautod on väga kallid ja väga ebaturvalised kuid Rootsis saad oma auto registreerida traktorautona, pannakse peale kiirusepiiraja ning saad odavamalt liikuda. Enamasti muidugi tegu vanade Volvodega kuid sattusin ka olukorda kus pimedas maanteel liikus selline kolmnurgaga päris uus valge C klassi mersu ning läks tükk aega enne kui tekkis võimalus möödumiseks.
Põhjapõdraliha praad kukeseenekastmega... kallis aga väga hea
Üks teeäärne geopeituse aare sai ka ära logitud
Siin aga maaliline puhkekoht suitsuporolihapitsaga
Igal õigel rootslasel on autol ees vähemalt 3 lisatuld, mõni on ka 4 suutnud ära mahutada
automatiseeritud helkurpostide paigaldus
Kunagisest Põhja-Norra reisist jäid meelde pooleldi kaubikuks ehitatud bussid, tavaliselt ka võimsate põdraraudadega, seekord jäi ainuke selline isend silma Rootsis.
Õhtune toiduvarude täiendamine.

Kommentaare ei ole: