15.2.20

08.02 AO Prooviesinemine

Eesti autoorienteerumise karikasarja 1. etapp toimus Saaremaal, rajameistriks Hulkuri sarjast tuttav Neeme. 
Päevane valikorienteerumine aga KP tähiste asemel tuli Joonase võistluste kombel otsida vastuseid valikvastustega küsimustele. Selline formaat oli karikasarja ajaloos esmakordselt. Esmakordne oli ka see, et küsimus koos vastusevariantidega oli juba GisPo äpis, mitte eraldi legendilehel. Stardis saime 3 kaarti A3 formaadis ja 2 kaarti A4 formaadis ning Kuressaare turismikaardi.
 Alustuseks läksin linna jooksuringile sest oli antud 10 aadressi stardikoha läheduses ning autoga polnud seal midagi teha. Kui autosse jõudsin, siis alles hakkasin üldist teekonda planeerima. Selgus, et võistluspiirkond jäi linnast loodesse ja põhja. Kuna seal põhjapool oli punktide tihedus suurem, siis sai vastupäeva ringi kasuks otsustatud. Punktide arv oli üle 100, seega tuli ka kohe alguses otsus, et kõiki võtta pole võimalik ning odavamaid peab vahele jätma. Kui autoga liikuma saime, oli pool tundi juba kulunud, ees oli aga 4h aega. Esimene probleem tekkis vist 67. punkti juures kus tuli tuvastada põllul oleva torni materjal. No oli kividest aga vastus minema ei lähe, liiga kaugel (äpis oli vastuste saatmise kaugus kuni 50m) kuigi silmajärgi polnud kaugus üle 50m. Hetk ootamist ja ikka ei lähe, tuli minna kleepuvporisele küntud põllule. Vastuse sain saadetud alles vähem kui 10m kauguselt tornist. Nüüd järgnes aeganõudev jalgadetrampimine, sest botased olid muutunud mudakängardeks, nii ei saanud ju autosse minna. Tagantjärele maaameti kaardilt mõõtes oli torni kaugus 75m. Seega oleks olnud mõistlik võistlusel vastuste kaugus 100m peale panna, oleks pääsenud küntud põllust ja lisaks on varem korduvalt olnud telefoni GPS-i positsioneerimisega teemasid kui võtab veidi aega enne kui vastuse saata saab kuigi oled punkti kõrval. Kuna võistlusel kehtis kiirusepiirang vastavalt liikluseeskirjale, siis sai kasutatud Waze-t, et oleks pidevalt ülevaade hetkel lubatud kiirusest. 20 ja 21 punkti vahel aga teatas Waze, et maks lubatud kiirus on 9km/h. Esimese hooga sai pidurdatud, sest tee oli tõesti kitsas ja käänuline aga kuna ei suutnud meenutada, et sellist märki kuskil olnud oleks, siis sai edasi sõidetud teadmisega, et ju siis Waze-s oli 0 ära jäänud 9 tagant. Waze tegi aegajalt ka seda nalja, et näitas suvalistes kohtades ummikuid, neid põhjustasid siis kaasvõistlejad kes punkte otsisid ja kiirust olid alandanud. Sama fenomeni märkasin ma eelmine aasta Riias kus Waze teatud kesklinna teid "ummikute" pärast vältis ja tahtis suure ringiga juhatada, tegelikult polnud neil tänavatel aga ühtegi autot ja ummiku põhjus oli munakivitee mille tõttu sinna sattunud lihtsalt üliaeglaselt sõitsid.
26 ja 27 vahel tundus olevat korralik kruusakattega metsatee mida oli küll hiljuti hööveldatud ja suured kivid välja ilmunud kuid poole tee peal keeras kruusatee vasakule, meil tuli aga sõita otse mööda metsateed kuhu ilmselt eriti tihti kedagi ei satu. Aegajalt olid rööpad nii sügavad, et oli kuulda kuidas summuti sammalt kooris ning kerge oksapesu oli ka tunda. Lõpupoole oli lausa selline küngas kus isegi suhteliselt kõrge kliirensiga Suzuki korralikult kõhuga mööda maad lohises, õnneks ilma kaotusteta.
Suurema prohmaka tegin 80. punkti otsimisel, sai mereäärde keeratud veidi liiga vara ning jooksin päris pikalt tühja. 
Waze kaardil õiget teed polnud aga oli just see varasem tee ning teede asend ja kuju olid väga sarnased, puhas oma tähelepanematus. Kuigi eelinfos Neeme hoiatas 35 ja 79 punktide segiajamise eest, siis võistlusolukorras oli see peast pühitud ja veidi edasitagasi sõitmist kindlustatud. Kui asi selgeks sai ja 79 oli võetud, siis 35 viitis jälle aega, jooksin ümber vale maja. Õige maja tundus lihtsalt selline, et selle juurde jooksmine ei tundunud nagu viisakas, oleks nagu kellegi hoovi trügimine. Nüüd tekkis olukord kus teha oli üks kallite punktidega ring poolsaarel ja karjääripunktid joostes kuid aega hakkas nappima. Waze taustal jooksis meil Google maps mis navigeeris finiši suunas ja selle järgi oli sõiduaeg finišisse 35min ehk oli kindel, et poolsaare tiiru enam ära ei tee. Karjääris jooksmiseks oli eraldi kaart kus punktinumbrid puudusid.
 Jooksin esimese elektriposti juurde mis punktina märgitud ja ei osanud edasi midagi teha, äpis polnud 101-105 numbriga punkte. Küll oli rida punkte numbriga 10 mis aga ei avanenud vajutamisel. Olin juba loobumas kui juhuslikult kaardivaatamise hetkel sattus telefon käes lapiti "landscape" asendisse ning need 10ned muutusid 101-105 punktideks ja ka avanesid. Veidi võib ehk nuriseda selle prügihunniku punkti üle, no see nüüd küll eriline selgelt tuvastatav maamärk polnud :-/ 
Finišisse jõudmiseks oli meil nüüd umbes 10m ajavaru 35min sõiduaja jooksul, seega sai võtta veel ainult paar teele väga lähedast punkti sest kiirusega ei tohtinud patustada ja ette jäi ka kolonn jahimeeste autosid mis liikusid sellise 80+ kiirusega, katsus siis ilma 90 ületamata neist mööda saada, õnneks oli liiklus hõre ja sattus ka sobilik pikk sirge olema. Jahimeestel oli ikka päris küsimärk näos kui nägid kolonnist mööda sõitmas autot mille kiirus ainult veidi neist suurem oli.
Peale võistlust oli samuti Hulkuri sarjast tuttav mälumäng, see oli hea punkt toredale võistlusele.
Kokkuvõttev video autokaamerast:
Terve võistlus 20x kiirusega:

Kommentaare ei ole: