8.9.14

16.08 Läti 2. päev

Selle päeva esimene vaatamisväärsus oli Skaistkalne kirik, katoliku muidugi, nagu sealkandis tavaks. Kiriku juurde saabus mitte kõige uuem VW Golf mis oli ehitud roosade lintide ja muu atribuutikaga, järeldus - pulmad. Aga ei titt toodi ristimisele.. Barbele väävliallika juures lubatud väävlilõhna aga mina ei tundnud. Auseklu veski vabaõhumuuseum oli aga päris asjalik, igasugu tehnikat eri ajastutest, piltidelt saab parema ülevaate kui kirjeldades.
Sutrase talus tegeletakse travertiini ehk allikalubja töötlemisega. www.lossikivi.ee on täpsem kirjeldus, et millega tegu: "Travertiin on settekivim, mis on tekkinud lubjarikkast allkaveest väljasettinud lubjast ja koosneb, nii nagu ka lubjakivi ja marmor, kaltsiidist. Travertiinid on poorsed ja vöödilise tekstuuriga suhteliselt väikese tihedusega kivimid. Värvitoonilt on travertiinid enamasti hallid, valkjad, beezikad kuid esineb ka pruune, punaseid, roosasid ja kollaseid travertiine."
Brukna mõis oli seest oluliselt huvitavam kui väljast, mõisavalitseja tundus olevat papakoi :-)
Celmi juustukoda jätkas Läti matka traditsioone kus ikka mõni toidutootmise koht ette jääb ja sealset toodangut mekkida saab, kahjuks aga polnud sealsed juustud just minu maitse järgi. Kuidagi magedad. Code küülikulinnak oli päris lahe, kohe suure maantee ääres pikkkõrvadel oma majad :-) Peale jänkude oli seal ka muid elajaid, merisead, kitsed, lambad, pardid, haned jne. Kõiki sai käperdada. Kusjuures juhuse tahtel sai paar päeva hiljem seda kohta teise seltskonnaga uuesti külastatud ja siis tegi peremees ka väikse tutvustuse loomade toitmise osas, nalja igatahes sai nende kitsede ja lamastega :-)
Mezotne lossi juures aga sattusime pulmade peale. Seal oli pontoonsild üle jõe, jalgsi ja rattaga muidugi, mitte autoga ületatav. Pulmalistel oli plaan pruut ja peigmees lossi juures vastu võtta kui nad üle silla tulevad. Sellega nad aga ei osanud arvestada, et samal ajal on seal trobikond eestlasi ratastega. Tulemuseks oli see, et ratturid võtsid sillalt tuleva teeraja äärde kahte rivvi ja pruutpaar läbis selle kadalipu rattakellade kõlina saatel. Kõigil oli nalja palju ja ilmselt jääb see neile kauaks meelde. Õhtul jätkusid võistkonnamängud, Metskasside tiim saavutas Läti teemalises mälumängus esikoha kuid üldarvestuses jäime siiski tagasihoidlikumaks. PILDID

Kommentaare ei ole: